Fem Uger i Ballon

 

Fem Uger i Ballon: Lydbog efter spændingsroman af Jules Verne. Oversættelse efter den 23. af det franske Akademi prisbelønnede udgave. Andreas Schous Forlag, 1883. Indlæst af Kristoffer Hunsdahl, lydbog.com 2007.

Hvis man skal sætte ord på hvad videnskaben geografi går ud på, er det at beskrive og analysere jordens overflade, dens landskaber, mennesker og dyreliv - at dykke ned i dens jordlag og at studere hvordan vindene blæser.

For kun halvanden hundrede år siden var mægtige område i det indre Afrika næsten ukendt for europæerne. Man anede fra sporadiske kilder, at det vældige kontinent gemte på mystiske riger og lande, frodige vidtstrakte skove, endeløse savanner og søer så store som have. Men det var uhyre vanskeligt at udforske kontinentet og meget risikabelt for de som prøvede. Mange døde af sygdom og udmattelse i de uigennemtrængelige junglevildnis, andre tørstede ihjel i dets ørkener og igen andre blev myrdet på bestialsk vis af fjendtligt sindede indfødte.

Den ukuelige engelske globetrotter dr. Samuel Fergusson sætter sig for at gennemføre det risikable eksperiment at udforske Afrika fra øst til vest ved hjælp af sin luftballon, ledsaget af sin nære ven skotten Dick Kennedy og den tro tjener Joe.

Romanen rummer ikke alene de tre opdigtede heltes enestående færd over det ukendte land, men giver også et indblik i de mange autentiske ekspeditioner, som dengang blev forsøgt foretaget i det indre Afrika; ikke sjældent med et tragisk endeligt.

Meget har ændret sig i vor viden om kontinentet og ikke mindst er vort syn på de afrikanske folkeslag blevet noget mere nuanceret siden Jules Verne skrev romanen i 1863. Ikke desto mindre giver romanen et interessant og sjældent billede af et oprindeligt Afrika, fra før den tid hvor europæerne for alvor satte sit præg på kultur og landskab.

Dr. Fergusson er videnskabsmand og ikke hverken missionær, kolonialist eller soldat. Derfor bærer ekspeditionen præg at være iagttagende, snarere end transformerende.

Oplæseren undskylder at visse passager bærer præg af lidt forkølelse, men beder lytteren erindre, at den danske vinter anno 2007 langt fra var at kunne sammenlignes med Centralafrikas tropeklima.

Hent romanen via LibriVox Vælg 'Zip file of the entire book' for at hente bogen i en samlet zip-fil, eller download den kapitel for kapitel.

Kort over dr. Fergussons rejse her Kilde: Universiteit Utrecht